מאת: נועה רוסו אייש, פיזיותרפיסטית, מאוחדת
מספר הנשים העוסקות בספורט מקצועי או עממי - גדל בהתמדה מידי שנה, ולראייה, ליגת מאמאנט ההולכת ומתרחבת. כדי לשחק בצורה נכונה ובטוחה, כדאי להכיר את הייחוד של הגוף הנשי; נקודות התורפה והחזקות שלו.
מה קורה אצלנו הנשים?
נתחיל עם המחזור החודשי - במהלכו מופרשים אצל האישה הורמונים שגורמים לקרישת דם מוגברת, עלייה בלחץ הדם, הגברת ספיגת סידן בעצמות, עליה של 0.5-0.3 מעלות בטמפרטורת הגוף הבסיסית, שינוי בפרמטרים נשימתיים, שינוי במטבוליזם וגם - תפקוד קוגניטיבי חד ועלייה בזיכרון. בנוסף לשינוי במצב הרוח אנחנו עלולות לסבול מכאבי בטן, עוויתות, חרדה, דיכאון, שינויים במצב הרוח, כאבי ראש וגדילת החזה ורגישותו - תופעות לוואי, שעלולות להשפיע על הביצועים שלנו במהלך האימון, משחק או טורניר חשוב. תנאים אלו עלולים לגרום גם לפציעות.
המבנה האנטומי שלנו משפיע גם הוא על הדרך בה אנחנו משחקות: אגן רחב ורגליים קצרות תורמים ליציבות – אבל גם לעומסים לא רצויים על הגפיים התחתונות. הלב שלנו קטן יותר משל גברים ולכן מספק פחות דם לשרירים בכל פעימה. נמצא כי דופק האישה גבוה מדופק הגבר בחמש פעימות לדקה, בעת ביצוע מאמץ פיזי זהה. מבנה בית החזה צר יותר ועקב כך, תכולת האוויר בריאות האישה והאפשרות לחמצון התאים נמוכה יותר.
במהלך פעילות גופנית אנחנו נוטות לגייס קודם את השריר הארבע ראשי בעת הפעלת הרגל. מחקרים שנערכו בקרב ספורטאיות מצאו פער ניכר בין הרגל הדומיננטית לרגל השנייה, דבר שעלול גם הוא לגרום לפציעות.
מה עלינו לעשות כדי להתאמן נכון?